Spotlight 4u

Zenner

‘Mannen komen hier niet voor de pasjes’

28 jaar Zenner Dance Masters achter de rug en Helma Ambuul gaat gestaag door met haar danslessen en vele andere activiteiten zonder een spoortje van haar enthousiasme te verliezen. Dit is wat ze doet. Het is geen wérken voor haar, de dansschool is haar lust en haar leven. Ze staat ermee op en gaat ermee naar bed. Een ander bestaan kan ze zich niet voorstellen. En elke dag weer bruist zij van enthousiasme. Dat neemt ze zich niet voor. Zo ís ze.

Het verhaal begint 30 jaar geleden toen Helma Ambuul danste met haar toenmalige partner Hermann Zenner. Ze wilden niets liever dan een dansschool starten. Zodra ze de kans kregen een vrijgekomen supermarkt aan de Rijksstraatweg in Leersum te bemachtigen, kochten ze deze. Het avontuur kon beginnen.

Al snel merkten zij dat uitsluitend dansles niet toereikend zou zijn om de zaak draaiend te houden. Het amusement werd uitgebreid met bewegen met kinderen – als oud onderwijzeres lag dat haar goed – sporten en feesten. Er waren activiteiten op zaterdagavond, een kerstbal, een paasproeverij, kortom: het horeca-gedeelte van de dansschool ging ook een grotere rol spelen.

Aandacht is een motto

‘Kijk’, zegt Helma, ‘Mannen komen hier niet voor de pasjes. Die vinden het gezellig om een bakkie koffie te drinken aan de bar. We hebben uitstekende koffie. Daarom hebben we een halfuur les en een halfuur barpauze ingesteld’. Zo gaat dat vier avonden in de week. Helma werkt zich driemaal in de rondte op dat soort avonden, want wanneer de ene groep aan de bar zit staat ze de andere les te geven. Pas na afloop heeft zij ook tijd voor de bar en schenkt ze behalve koffie en een drankje vooral veel aandacht aan gasten. ‘Aandacht is een motto’, legt Helma uit. ‘Er komen hier leerlingen van 2 tot 85 jaar. Ze krijgen van mij allemaal de aandacht die ze verdienen. Precies om die reden komen ze ook weer terug.’ Helma vindt het schenken van aandacht niet meer dan vanzelfsprekend en ze geeft deze op een zó natuurlijke manier dat deze enorm gewaardeerd wordt. Er zijn zelfs mensen die speciaal voor Helma naar de dansschool gaan…

800 mensen per week

Bij Zenner Dance Masters werken naast Helma nog vijf anderen. Hermann Zenner is er vijf jaren geleden mee opgehouden, maar hun zoon, Neil Zenner, geeft bijvoorbeeld les in hiphop, breakdance en sport. Er is iemand voor het baliewerk, twee sportdocenten en een docent musical, yoga en klassiek ballet. Dat het gevarieerde aanbod nodig is blijkt onder andere uit de terugloop van het aantal Dance Masters scholen in Nederland. Waren het er enige jaren geleden nog 150, halverwege 2015 is het aantal teruggelopen tot ongeveer 50. Door het gevarieerde aanbod komen er in Leersum per week ongeveer 800 mensen over de vloer. Soms komen deze van heinde en verre, zoals Wolfheze of zelfs Breda. Maar vooral heeft Zenner publiek uit de regio tot ongeveer Ede en Wageningen en draait het bedrijf nog steeds uitstekend. En dat zegt niet alleen Helma, maar focus 4u ook, want die neemt haar de boekhouding uit handen. Sabrina Brouwers van focus 4u zit eens per maand op kantoor bij Helma en eens in het kwartaal praat Michel van Dijk haar bij. En dat werkt uitstekend.

Zenner Dance Masters Leersum
Helma Ambuul
Rijksstraatweg 177
(0343) 456 251
www.zennerdancemasters.nl

zenner dansschool leersum
zenner dansschool leersum