Technisch goed gebouwde, vindbare websites
Bart van Asperen bouwt en onderhoudt websites voor het MKB. Een duidelijk aanbod. Hij doet dit vanuit zijn studio aan huis in Leersum onder de naam Vascom (Van Asperen Communicatie). Veel van zijn klanten zijn te vinden in de regio. Want het is nu eenmaal handig voor de klant als die zijn webbouwer ‘om de hoek’ heeft zitten. Het gaat goed, hij heeft veel verschillende opdrachten.
‘Ik ben sinds 2007 full time zzp’er’, steekt Bart van wal. ‘Voor die tijd heb ik bij een groot dialysecentrum in Utrecht gewerkt op de IT-afdeling. Ik heb daar indertijd de corporate website en het intranet gebouwd. Zo heb ik het vak geleerd.’ Het begon met html in de meest platte vorm. Daarna kwamen al snel de eerste content management systemen (cms). Hij kwam in aanraking met TypoLight. Niet te verwarren met Typo3. TypoLight was ook open source, maar gebruiksvriendelijker en vooral ook veel veiliger en sneller. Dat systeem heet nu Contao (waarover later meer). Daarmee is Bart de website van dialysecentrum Dianet gaan bouwen. In de tussentijd werkte hij in de avonduren voor zichzelf als grafisch vormgever. De aanvragen voor websites begonnen toe te nemen. Daardoor heeft hij in 2007 ervoor gekozen zelfstandig verder te gaan met uitsluitend het bouwen van websites. Dat is nog steeds zijn core business.
Van IT-product tot conversiemiddel
‘Je kunt grafisch gezien een prachtige website hebben, maar als die aan de achterkant technisch niet goed in elkaar zit, word je niet gevonden of raken de bezoekers de weg kwijt.’ Dat is de heldere visie van Vascom.
Google geeft dat ook zelf aan: de bedoeling is dat je op je website kwalitatief goede en voor je doelgroep interessante content plaatst en je bezoeker goed bedient. Als je dat goed voor elkaar hebt, dan stijg je in de zoekresultaten, uiteraard afhankelijk van je concurrentie en je product- of dienstaanbod.
Hier is de afgelopen 10 jaar behoorlijk veel in veranderd. Aanvankelijk werd een website op de IT-afdeling ontwikkeld. De afgelopen 10 jaar is het een conversiemiddel voor bedrijven geworden. En daarmee een marketingmiddel. Websites worden nu veel door externe bureaus gebouwd en onderhouden.
Reden om voor jezelf te beginnen?
‘Het aantal aanvragen voor websites nam toe waardoor ik het niet meer kon combineren met m’n werk in loondienst. Inmiddels werk ik met een paar vormgevers samen die het grafisch ontwerp van huisstijlen voor hun rekening nemen. Zelf bouw ik alleen nog websites. Door de technische kennis die ik heb kan ik ook de hosting en het onderhoud voor m’n klanten goed regelen.’
Bart werkt met onderhoudsabonnementen nadat hij een website heeft gebouwd en opgeleverd. ‘Klanten dachten in het begin zelf hun website te kunnen onderhouden. Maar na een half jaar vroegen ze door gebrek aan tijd en kennis of ik het voor ze kon doen. Zo ben ik met abonnementen gaan werken.’
Voor wie?
Bart werkt veel voor het MKB: van schildersbedrijf tot sportschool en van kledingwinkel tot bedrijf in autoklassiekers. Hij komt aan z’n klanten door mond-tot-mondreclame, maar ook veel via social media. ‘Zo heb ik een goede klant via LinkedIn gekregen die op zoek was naar iemand die een website in Contao kon bouwen. Welk systeem ik gebruik is afhankelijk van de eisen en wensen van de klant. Als het beter aansluit bij bijvoorbeeld Contao, dan kies ik daarvoor.’ Zijn technische kennis helpt de klant in het maken van een keuze voor een CMS. Een website met alleen een ‘plaatje en praatje’ kan iedereen bouwen in bijvoorbeeld WordPress of Joomla. Daarmee heb je nog geen goedwerkende website. ‘Ik bouw ook altijd Google Analytics in. Daarmee kan ik aan klanten laten zien hoe hun website scoort. Bijvoorbeeld door het aantal opdrachten dat ze op jaarbasis krijgen door aanvragen via hun website.’
Zelf krijgt hij met zijn eigen website de nodige aanvragen. En daar komen mooie opdrachten uit voort. Bart heeft een aantal landingspagina’s achter z’n website die ervoor zorgen dat hij ook lokaal goed gevonden wordt. Het persoonlijk contact blijft voor klanten fijn. Daarom is lokaal gevonden worden noodzakelijk.
Voetbal
Focus 4u doet al enige jaren de boekhouding voor Vascom. ‘Ik ken Michel van Dijk onder andere uit onze jeugdtijd in Leersum en van het voetbal. We hebben zelfs bij elkaar op school gezeten, weliswaar niet in dezelfde klas. We kwamen elkaar weer tegen op een moment dat ik op zoek was naar een nieuwe boekhouder. Dan is de link snel gelegd. We hebben een heel leuk contact. Ik ben bijvoorbeeld bezig met het bouwen van de nieuwe website van Focus 4u.’ Voor elkaar werken heet barteren (ruilhandel) in de marketing. Alleen al door zijn naam weet Bart als geen ander wat dat is …