Spotlight 4u

Studio 1701

Ik concentreer me op ogen

Achter de grote garagedeur op het bedrijventerrein in het oosten van Veenendaal gaat een riante studio schuil. Een witte vloer die naadloos lijkt over te gaan in een smetteloos witte wand. De lampen en eveneens witte parapluvormige schermen verraden waarvoor deze ruimte wordt gebruikt. Hier doet Mirjam Reijgersberg, eigenaresse van Studio 1701, haar fotoshoots. Van eenlingen tot groepen van wel 20 man zet zij hier op de “gevoelige plaat”.

Een passie voor fotografie had Mirjam al in haar kinderjaren toen ze met veel plezier leuke kiekjes schoot. Toen zij later als ‘schaduwfotograaf’ bij een bruiloft in de familie volop complimenten kreeg voor haar beelden, besloot ze zich verder te verdiepen in haar hobby. Ze is daarna professioneel gaan werken bij een schoolfotograaf in Nijmegen. Omdat zij hier plezier in had en zij aanbiedingen kreeg om kinderen te fotograferen op kinderdagverblijven in haar eigen regio, maakte ze de stap naar zelfstandigheid. In 2007 schreef Mirjam Studio 1701 (1701 staat voor 17 januari, haar verjaardag) in bij de Kamer van Koophandel. Aanvankelijk richtte ze zich op kinderdagverblijven als klant en later groeide ze mee met de kinderen naar de basisscholen.

Fotograferen van kinderen vereist een andere techniek dan volwassenen portretteren. ‘Ik kan goed met kinderen omgaan’, vertelt Mirjam. ‘Omdat ik aandacht aan hen besteed, zijn kinderen bij mij meer op hun gemak. Daarom krijg ik vaak van ouders terug te horen dat hun kinderen op de foto staan zoals ze in werkelijkheid zijn. Dat is natuurlijk een groot compliment.’ Hoe dat precies in z’n werk gaat is lastig uit te leggen. ‘Ik concentreer me op ogen. Een kind hoeft niet per se te lachen, als de ogen maar stralen!’

Elke 18 seconde een foto

In 2007, het jaar waarin Mirjam voor zichzelf begon, is de schoolfotografie veranderd. Studio 1701 sprong daar onmiddellijk op in. Vanaf toen werd afscheid genomen van de standaard blauwe wolken achter het kind. Sindsdien is de achtergrond en de ondergrond gewoon wit. Bovendien wordt er niet alleen een pasfoto genomen, maar komen de kinderen ook staand en zittend in beeld. Daarnaast stapte in die tijd ook de schoolfotografie over van analoog op digitaal, waardoor de bestelling van de foto’s voor ouders online verliep. En dat bleek een “dingetje”.

Hoe ziet zo’n dag schoolfotografie eruit? ‘Meestal begin ik om half negen en ga ik achterelkaar door tot kwart over drie, met een uur pauze’, legt Mirjam uit. ‘Ik fotografeer dan 100 tot 125 leerlingen. Per kind maak ik tien foto’s waarvan ik er uiteindelijk zeven selecteer.’ In zes uur tijd maakt Mirjam dus ongeveer 1.200 beelden, 200 per uur (dat is elke 18 seconde een foto!). Het tempo moet er flink in zitten terwijl er hoge kwaliteit foto’s wordt verlangd. Dat is het bijzondere van schoolfotografie.

Richting zakelijke markt

Hoewel Mirjam schoolfotografie nog steeds erg leuk vindt, legt ze zich almaar meer toe op zakelijke portretfotografie in de studio of op locatie. De studio in Veenendaal biedt ruimte aan groepen tot 20 mensen. Families zijn welkom, maar ook regelmatig fotografeert zij mensen die hun profielfoto op LinkedIn op orde willen hebben of anderszins zakelijk beelden nodig hebben. Zo heeft ze gewerkt voor kinderkledingmerk Vingino en Shoeby Fashion. De link met kinderen bestaat nog steeds, maar de belangstelling van en voor de zakelijke markt is aan het groeien.

Over link gesproken. Mirjam was toen zij in 2007 begon bevriend met een medewerkster van focus 4u. Die werkt er inmiddels niet meer, maar de dienstverlening van focus 4u is altijd goed bevallen waardoor ze klant is gebleven. Mirjam brengt nu haar gehele financiële administratie onder bij Linda van Kleef. Dat is een zorg minder. Mirjam: ‘Ieder zijn of haar vak, zeg ik altijd. Je moet doen waar je goed in bent en de rest moet je uitbesteden.’ En zo is het!

Studio 1701
Mirjam Reijgersberg
Smalle Zijde 7D
3903 LL  Veenendaal
06 4826 1531
www.studio1701.nl
info@studio1701.nl

Mirjam Reijgersberg - Studio 1701
logo studio 1701 - Mirjam Reijgersberg