Spotlight 4u

Spoor 6

Kliniek van de “ziekte van meer”

In een prachtig verbouwde villa achter het station in Bussum is verslavingszorginstelling Spoor 6 gevestigd. Een van de oprichters en algemeen directeur, Onno Maaskant, is de vanzelfsprekende aanjager van zijn eigen passie: helpen van mensen met een verslavingsprobleem. Hoewel hij deze kliniek nog maar enkele jaren runt, blijkt zijn formule een doorslaand succes. Zijn geheim? Eerlijkheid en oprechtheid.

‘Om toe te geven dat je verslaafd bent, is erg lastig. Het zetten van de eerste stap om er iets aan te doen is zo mogelijk nog moeilijker,’ weet Onno Maaskant. ‘Bovendien krijgt een verslaafde het gevoel vaak bij een gesloten deur aan te kloppen. Om die reden staat bij ons de deur altijd open.’ Voor de symboliek staat de voordeur van Spoor 6 daadwerkelijk op een kier.

Toen Maaskant samen met een compagnon startte in september 2010 nam zijn bedrijf maar een enkele kamer op de begane grond in beslag. Drie jaar later zit het pand vol en is er sporadisch binnen twee weken plek voor nieuwe patiënten. Want zo kun je mensen noemen die de “ziekte van meer” hebben. Een verslaafde heeft nooit genoeg, hij is nooit verzadigd, hij wil altijd meer …

Ggz-instelling

Wanneer ben je verslaafd? is een veel gestelde vraag aan Maaskant. Zijn antwoord is dan steevast: ‘Wanneer je obsessief en dwangmatig alcohol drinkt, drugs gebruikt of gokt, afhankelijk van je verslaving, en je er zelf of je omgeving last van heeft. Behalve de “ziekte van meer” – bij het eerste glas is de verslaafde al bezig met de volgende – wordt het ook wel de “ziekte van vergeten” genoemd. ’s Ochtends bij de kater denk je dat je nooit meer zult drinken. Tot de middag aanbreekt en het eerste glaasje lonkt.’ Onno Maaskant kan er honderduit over praten. Hij is een betrokken man, die serieus begaan is met klanten die bij hem aankloppen. Daarom is hij met Spoor 6 in februari 2012 een ggz-instelling geworden. Zo worden behandelingen door zijn team vergoed door de verzekeraar. Daarmee is zijn kliniek niet exclusief voor mensen die de behandeling kunnen betalen, maar staat deze open voor iedereen die hulp nodig heeft.

Spoor 6 in Bussum is een “ambulante” instelling en gaat in de loop van de avond dicht. Voor klanten die een periode moeten worden opgenomen om bijvoorbeeld af te kicken, is er een klinische instelling in Zuid-Afrika waar klanten negen weken intern kunnen zitten. Een behandeling in Bussum duurt gemiddeld drie tot zes maanden.

Cijfers

Maaskant is zelf geen psycholoog of medicus. Zijn werk bestaat uit marketing- en managementtaken. Hij is een man van gevoel. En dat zit goed bij het contact met focus 4u. Eens in de twee weken komt Berto Ditewig langs om cijfers door te nemen. Dat vindt Maaskant heel prettig. Focus 4u doet naast de accountancy zaken de gehele salarisadministratie. Omdat Spoor 6 een zorginstelling is, mag er geen BTW worden afgetrokken en keert de verzekeraar pas na afloop van de behandeling uit. Het is duidelijk dat de bedrijfsvoering op de voorfinanciering moet worden aangepast. Spoor 6 draait lekker. Hoe de nabije toekomst (2014) eruit ziet is nog niet duidelijk. Wetgeving in de gezondheidszorg wijzigt voortdurend. Maaskant houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten …

Spoor 6
Onno Maaskant, algemeen directeur
Lindelaan 6
1405 AJ  Bussum
(035) 69 75 400
www.spoor6.nl

spoor6
spoor6