Spotlight 4u

SoetkeeZ

Op reis naar ander werk

Manon Vasterd is oprichter van bemiddelings- en adviesbureau SoetkeeZ. Haar business is mensen helpen: re-integratie, loopbaanbegeleiding, outplacement, casemanagement en coaching. Ze is een zeer actieve en energieke éénpitter die werkt voor drie. Ze werkt vanuit huis zonder vast kantoor. Eigenlijk werkt ze overal waar ze met haar laptop kan zitten. De 75 duizend kilometer die ze in haar zwarte DS4 rijdt, zijn altijd op weg naar een opdrachtgever of cliënt. Haar werkgebied bestaat grofweg uit de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Manon is reisleider van cliënten die op weg zijn naar ander werk (of dit in elk geval onderzoeken). In haar ‘soetkeez’ heeft ze tal van ’toelz’ om hen hierbij te helpen.

In een periode waarin het tegen zat met haar gezondheid heeft Manon kunnen nadenken over wat ze wil met haar carrière. Ze werkte als loopbaanbegeleider en accountmanager bij een groot re-integratiebedrijf waar ze veel ervaring heeft opgedaan in het begeleiden van mensen van werk naar werk. Inhoudelijk is het precies wat ze wil. Het enige dat beter kon was het zelfstandig afspraken maken en nakomen van wat zij heeft afgesproken te doen. De oplossing was eenvoudig: zzp’er worden. Zo is ze in januari 2016 gestart met SoetkeeZ. De begin- en eindletter staan voor Sociale Zekerheid. De naam van haar bedrijf is de vernederlandsing van het Engelse woord voor ‘koffer’. En die vult ze voor de reis die je maakt naar een andere baan als eindbestemming.

‘Onderweg stoppen we geregeld om iets uit de koffer te halen en belemmeringen om te zetten naar mogelijkheden. Denk aan het opstellen van een persoonsprofiel, een elevatorpitch (om jezelf goed te kunnen verkopen en je netwerk in te kunnen zetten), een zoekprofiel of een loopbaanscan’, legt Manon uit. ‘Ik heb klanten in de leeftijd van 30 tot 60 jaar en van allerlei komaf. Juist de variëteit in hoog en laag opgeleid vind ik geweldig leuk.’

Navelstreng

Uit eigen ervaring weet Manon dat als je een stap in je loopbaan wilt of moet zetten, je daarvoor het beste de tijd kunt nemen en de ruimte moet hebben. ‘Je kunt pas nadenken als je je navelstreng met je oude werkgever doorknipt’, vindt Manon. ‘Dat heb ik zelf ook gedaan. Ik heb een reis naar Brazilië gemaakt en heb daarmee mezelf de ruimte gegund om het roer om te gooien. Al mijn ervaring in dit vakgebied zet ik nu in als zelfstandige. Dat voelt heel goed!’

SoetkeeZ is op verschillende begeleidingstrajecten actief, afhankelijk van waarvoor Manon wordt ingeschakeld. Zo kan een werknemer langdurig ziek zijn en via een bedrijfsarts bij een arbeidsdeskundige terechtkomen. Die schrijft een arbeidsdeskundig rapport waarin de mogelijkheden bij zowel de eigen werkgever als elders op de arbeidsmarkt worden bekeken. Blijken de interne mogelijkheden uitgeput, dan wordt er naar andere werkgevers gezocht. Dit proces kan SoetkeeZ goed begeleiden en dan wordt zij als loopbaanbegeleider ingeschakeld. Zij is op dit gebied van alle markten thuis en kent door haar ervaring het klappen van de zweep.

Energie

Het mooiste in haar werk is dat ze mensen die denken uitgerangeerd te zijn, weer aan het werk krijgt. Door haar zeer uitgebreide netwerk en haar creativiteit weet Manon te komen tot de best mogelijke oplossingen. Dat is niet alleen voor haar cliënten, maar zeker ook voor haar zelf heel bevredigend. Ze put daar volop energie uit.

Waar ze echter helemáál geen energie van krijgt is de administratie die bij het zelfstandigenbestaan hoort. Gelukkig heeft ze daar focus 4u voor. Een oud-collega, die inmiddels ook als zelfstandige werkt, heeft haar doorverwezen. Manon scant alleen zelf de “bonnetjes” uit de schoenendoos en laat vervolgens alles aan focus 4u over. Want ieder z’n vak, vindt ze terecht.

SoetkeeZ
Manon Vasterd
J. Sinthenstraat 38
7412 EE Deventer
06 – 53 53 06 68
manon@soetkeez.nl
www.soetkeez.nl

manon vasterd soetkeez
soetkeez