Spotlight 4u

Restaria de Brabander

Driegangenmenu in Restaria De Brabander

Cafetaria De Brabander is een begrip in Amerongen. Als snackbar is De Brabander rond 1973 ontstaan en sinds december 1998 in handen van Eric en Maion van Aagten. Zij hebben de reputatie van de frituur verder uitgebouwd en begin van 2019 was het tijd om de zaak te upgraden. Zij hebben zich aangesloten bij de ‘Restaria-formule’ en hebben op 29 januari een mini-restaurant met 36 zitplaatsen geopend.

‘De vraag was ernaar en we wilden wat anders’, antwoordt Eric op de vraag waaróm die verandering. ‘Cafetaria als zodanig bestaat ook niet meer’, vult Maion aan. ‘Mensen willen meer. Niet alleen friet, maar ook een salade of luxebroodjes.’ Het is een landelijke trend om meer dan een cafetaria te willen. Niet exclusief voor Amerongen dus. Het concept ‘Restaria’ zit tussen een snackbar en een restaurant in. De ruimte is gezellig ingericht met tafels en volop zitplaatsen. Een driegangenmenu kost ongeveer 16 euro. Je kunt er ook wat drinken bij je eten.

spotlight 4u de brabander

Naast de Restaria doet De Brabander ook aan catering: koud en warm buffet en hapjes. ‘Verder hebben we nog de snackwagen met patat en snacks’, vertelt Eric. ‘Die zetten we in op verjaardagen, feesten en bruiloften.’ De bedrijfsvoering is flink veranderd met het nieuwe concept. Het afhaalgedeelte is gewoon gebleven en niet minder druk geworden. Het restaurant is erbij gekomen. Daarvoor is serverend personeel aangetrokken.

Soft- tegen hard-franchise

Het Restaria-concept is een “soft-franchiseformule”. Dat houdt in dat je veel zelf kunt invullen. De verplichtingen beperken zich tot de naam en wat huisstijlkenmerken die een bepaalde uitstraling geven. De betonlook en steenstrips zijn daarvan de belangrijkste uitingen, evenals de gele strepen op de ramen.

‘Restaria geeft veel meer ruimte aan ons eigen ondernemerschap’, vindt Maion. ‘Het is de formule van onze groothandel. Het niet hebben van verplichtingen beviel ons. We vonden het belangrijk om onze eigen identiteit te houden en onze eigen producten te verkopen waarvan we weten dat die goed lopen in dit dorp. Want bewoners in Amerongen waarderen ons. Dat zagen we bij de opening op 29 januari toen mensen met bloemen kwamen binnenlopen.’ ‘En ook toen we tijdens de verbouwing drie maanden in een snackwagen voor de deur met beperkt assortiment de verkoop hebben gedaan’, vult Eric aan. ‘Dorpsgenoten trotseerden regen en wind om bij ons te komen. Het was hartverwarmend om te zien dat de klandizie bleef.’

In de familie

De upgrade is niet uit de lucht komen vallen. Er moest sowieso verbouwd worden om het cafetaria moderner te maken. Dat was een mooi moment om wat meer te willen dan een nieuwe frituur. Het runnen van het mini-restaurant is veel leuker om te doen, vinden ze. De openingstijden zijn gelijk gebleven, hoewel ze die flexibel hanteren. Als iemand om half negen ’s avonds binnenkomt, sluiten ze de deuren niet om negen uur, zoals gebruikelijk is. Maion en Eric wonen boven de zaak. Dat heeft voor- en nadelen. ‘Je hebt natuurlijk nooit vrij’, zegt Maion, ‘maar dat heb je ook niet als je drie straten verderop zou wonen. We hebben het nooit als negatief ervaren.’

Eigenlijk vanaf het moment dat zij de deuren van het cafetaria openden in 1998 is focus 4u in beeld. Dat is ook niet zo vreemd, want Michel van Dijk is een neef van Maion. Bij de opstart van de zaak was Michel al betrokken. Inkoop, kas en bank doet Maion zelf. Voor lonen en belastingaangiften en dergelijke doet De Brabander een beroep op focus 4u.

Restaria De Brabander
Eric en Maion van Aagten
Prins Bernhardlaan 1
3958 VJ Amerongen
(0343) 453 701
info@restariadebrabander.nl
www.restariadebrabander.nl

spotlight 4u de brabander
restaria de brabander