Spotlight 4u

Preciform Gereedschappenfabriek BV

‘Gereedschap maken is wat wij hier doen …’

Preciform Gereedschappenfabriek in Veenendaal maakt geen boormachines, schroevendraaiers of nijptangen, zoals een leek zou vermoeden. Dit bedrijf met 13 mensen in dienst ontwerpt en fabriceert stempels voor de metaalverwerkende industrie en productiemiddelen voor in de machinebouw. Wat dat precies zijn en voor wie Preciform dit doet, legt directeur Frank Boelhouwer graag uit. Hij heeft de fabriek in 2000 overgenomen van zijn vader, die er begin jaren ’80 mee is gestart.

‘Mijn vader was een man van de techniek’, steekt Frank Boelhouwer van wal. ‘Die techniek heeft zich in de loop der jaren weliswaar ontwikkeld, maar deze staat nog steeds centraal in wat we doen.’ Er wordt aan de Laan der Techniek (hoe toepasselijk!) in Veenendaal niet alleen gefabriceerd, maar ook hard nagedacht en ontwikkeld. Preciform levert wat productiebedrijven nodig hebben. En dat vereist veel kennis en nauwkeurig werk.
Om uit te leggen wat dit familiebedrijf fabriceert, laat Frank wat voorbeelden zien van eindproducten die met de stempels van zijn fabriek zijn gemaakt. Zo liggen in een vitrinekast blisterverpakkingen voor medicijnen, een beugel van een fietsslot en een wattenschijfje (om make-up van ogen af te halen). Drie totaal uiteenlopende producten van verschillende materialen. Wat zij gemeen hebben is dat de stempel die wordt gebruikt in de machine die deze producten stanst, bij Frank in de fabriek wordt uitgedokterd en gefabriceerd.

Frezen, draaien en draadvonken

‘Heeft een klant een prototype van iets dat hij in productie wil nemen, gaan wij kijken naar de maakbaarheid. Misschien moeten we het product aanpassen om het maakproces te vereenvoudigen. We beginnen met meten en technisch tekenen’, vertelt Frank. ‘Dan bouwen we een soort blokkendoos om het artikel heen om de juiste stempel te creëren die in de machine past die het artikel uiteindelijk moet vervaardigen. Je kunt je voorstellen dat dit een precisiewerk is.’ Dat technisch tekenen en de uiteindelijke fabricage gebeurt uiteraard met CAD/CAM-programma’s (Computer Aided Design & Manufacturing). Hiermee worden de machines aangestuurd die de metalen blokken bewerken om de vorm te geven die gewenst wordt. ‘Dit noemen we verspanen. Zo hebben we onder andere machines voor het frezen, draaibanken voor het draaien van ronde onderdelen en machines voor het draadvonken. Dit laatste proces is voor het precisiewerk nadat een freesmachine of draaibank het voorwerk heeft gedaan. Verspanen is eigenlijk het productiewerk dat we hier doen in de fabriek.’

Fabricageafdeling

In de fabriek staan de moderne verspaanmachines opgesteld. Elk wordt bediend door een specialist die exact weet waar zijn machine toe in staat is. De hompen staal staan klaar om verwerkt te worden in de freesmachine of draaibank. Ambachtelijk werk gebruikmakend van hypermoderne techniek.

Behalve de hallen met machinerie is er ook een werkplaats waar handgereedschap nog een rol speelt en eventueel verschillende onderdelen worden gemonteerd. Het resultaat van elke opdracht is een arbeidsintensieve stempel die als component essentieel is voor het fabriceren van producten, zoals deze tentstok (zie foto). Preciform is in deze branche een betrouwbare speler, die altijd een oplossing weet voor de specifieke en unieke vraag naar stempels.

Stabiel

Preciform is een stabiel bedrijf met een ongeschonden omzet in de afgelopen crisisjaren. Die stabiliteit geldt ook voor het werknemersbestand. Er is zo goed als geen verloop bij het personeel. Gemiddeld zijn de werknemers met hun macht aan ervaring meer dan 10 jaar aan het bedrijf verbonden. De band met focus 4u is nauw. Sabrina Brouwers van Focus is een dag per week in Veenendaal om de (loon)administratie te doen. Dat is al jaren zo. En daarmee is alles gezegd …

Preciform Gereedschappenfabriek BV
Frank Boelhouwer
Laan der Techniek 15
3903 AS Veenendaal
(0318) 51 22 44
f.boelhouwer@preciform.nl

preciform gereedschapsfabriek
preciform gereedschapsfabriek