Spotlight 4u

Mazi-Mas

Grieks, maar anders in Wijk

In maart 2016 opende in Wijk bij Duurstede het niet alledaagse Griekse restaurant Mazí-Mas haar deuren. Een sober gestyled restaurant met open keuken en strak interieur. Er hangen geen visnetten aan het plafond. De wanden worden niet opgesierd met lege wijnflessen en de kaart is niet gevuld met Apolloschotels. Ook de naam op de gevel is niet standaard Acropolis of Delphi. We hebben hier zélfs niet te maken met een gewoon restaurant, maar met een ’taverna’ …

Luuc de Haas uit Maarn is ondernemer. Zodra hij belangstelling ergens voor heeft, stort hij zich met overgave op wat er op zijn pad komt. Hij is eind vorige eeuw voor zichzelf begonnen en heeft zijn activiteiten ondergebracht in DHSbeheer. Deze BV kent drie takken: DHSadvies, DHSrail en DHShoreca, waarbinnen wijnimport uit Piemonte (Italië) valt en uiteraard de nieuwe taverna in Wijk. Mazí-Mas is Grieks voor ‘Bij ons’. De naam alleen al straalt gastvrijheid uit. Luuc heeft het concept zelf bedacht en gaat dit bij succes van het eerste restaurant uitrollen in de regio. ‘Da noi’ zit als Italiaanse variant al in zijn hoofd. Wie weet liggen ‘Chez nous’ en ‘Em nós’ nog in het verschiet. Of…?

Creatieve chef

Maar er is bij Mazí-Mas méér anders dan bij de standaard Griek, zoals we die sinds de jaren ’80 kennen in Nederland. Luuc wilde niet een dertien-in-een-dozijnrestaurant, maar een gelegenheid waar je ook binnenloopt voor een kop koffie of een glas wijn. Omdat Luuc al een jaar of tien Sakis Tzambazis kent en híj net afscheid had genomen van zijn zaak in Doorn, ging het balletje rollen. ‘Sakis is een creatieve chef’, vertelt Luuc trots. ‘Hij maakt gyros altijd zelf door de lappen varkensvlees eigenhandig te kruiden en deze laag voor laag op te bouwen tot die opgerold rechtop in de grill kan staan. Het gaat om verse bereiding.’ Omdat Tzambazis in Wijk bij Duurstede woont is hij altijd in de zaak. ‘Mazí-Mas is in goede handen bij Sakis. Behalve in Griekse specialiteiten is hij ook zeer bedreven in het bereiden van Italiaanse gerechten, zoals risotto’, weet Luuc. Dat gecombineerd met aantrekkelijke, zelf geïmporteerde wijnen uit de Nebbiolostreek, maakt een bezoekje aan Mazí-Mas erg de moeite waard.

Flinke verbouwing

Dat iedereen de open keuken in kan kijken wekt vertrouwen. Je laat daarmee zien dat je niets te verbergen hebt. Tegelijkertijd bracht de verbouwing daardoor veel werk met zich mee om gasten geen overlast te laten hebben van geurtjes en eventueel herrie van de afzuigkap. Het is prima voor elkaar, verzucht Luuc: ‘Er kwam een winkelpand beschikbaar waarin een kledingzaak was gevestigd. Dat betekende een flinke investering in het interieur. Er was geen vetput om maar eens wat te noemen. We hebben de afzuiginstallatie zo kunnen plaatsen dat we het nu beter voor elkaar hebben dan wie ook hier in Wijk.’

‘Nu we een paar maanden open zijn (eind mei, red.) kan ik zeggen dat we goed draaien met ongeveer 800 tot 900 couverts per maand’, stelt Luuc tevreden vast. ‘De forse investeringen die we hebben gedaan om van een kledingwinkel een prettig restaurant te maken, verdienen we zo redelijk terug …’

Focus op begeleiding

Focus 4u is een oude bekende voor Luuc de Haas. Er is al lang een vertrouwde band. Dat is ook de reden om de gehele administratie onder te brengen bij Focus, inclusief payroll bij Nathalie Meulenberg. De horecazaak bestaat nu uit 3 FTE en een aantal oproepkrachten. ‘Focus 4u heeft dit goed begeleid’, vindt Luuc. ‘Het kantoor is goed benaderbaar en bereikbaar. Ik krijg vlot antwoord op m’n vragen en eens per kwartaal praten Michel van Dijk en ik een uurtje bij.
Heel prettig!

Mazí-Mas
Klooster Leuterstraat 20
3961 AZ Wijk bij Duurstede
(0343) 445417
www.mazimaswbd.nl

mazi mas
mazi mas taverne wijk bij duurstede