Spotlight 4u

Arbo Advies Ruigewaard B.V.

Eén zijn met de elementen …

De prestigieuze ‘Dragon Gold Cup 2017’, het officieuze wereldkampioenschap zeilen voor ‘Draken’, vindt in oktober plaats in het mondaine Saint-Tropez. Deze openingszin roept ongetwijfeld bij veel lezers vragen op. Waar gaat dit over? Klaas Ruigewaard, eigenaar directeur van Arbo Advies Ruigewaard BV, is bezeten van zeilen met een Draak. Waarom dit niet een hobby, maar een levensstijl is, doet hij met plezier uit de doeken.

De Draak is een type zeilboot dat alweer 88 jaar geleden door de Noor Johan Anker is ontworpen. De ranke en klassieke lijn van de romp en het torentuig geven het schip die typerende stroomlijn waar de echte liefhebber op valt, volgens Klaas. ‘Draakzeilers zijn vaak niet de allerjongsten’, vertelt hij. ‘Waarschijnlijk heeft dit te maken met het prijskaartje dat hangt aan het wedstrijdvaren in een Draak. De aanschaf van de boot gaat misschien nog wel, maar je moet ook een behoorlijke auto hebben om de trailer met het negen meter lange schip naar wedstrijdlocaties te kunnen brengen.’ Als Klaas Ruigewaard, die ook voorzitter is van de Nederlandse Draken Club (NDC), niet een eigen bedrijf had gehad, was het maar de vraag of hij zich het ‘Drakenleven’ had kunnen permitteren.

Olympisch geweest

Als kind heeft hij zeilen geleerd op het Alkmaardermeer bij Akersloot. Toen hij mee mocht varen met een buurman op een Draak, was de liefde voor het schip geboren. Sindsdien zeilt hij nog uitsluitend in dit type schip. Aanvankelijk als recreatiezeiler en niet veel later ook als wedstrijdzeiler. ‘Het is geen grote sport in Nederland. Het aantal Draken dat meedoet aan wedstrijden varieert van 20 tot 100 schepen’, vertelt Klaas. ‘Aan bijvoorbeeld het Open Nederlands Kampioenschap doen zo’n 40 schepen mee.’ In Europa wordt in tal van landen voor de Draak wedstrijden georganiseerd, maar ook buiten Europa, zoals in Hong Kong en Australië. Dat de zeilklasse van 1948 tot en met 1972 een Olympische is geweest heeft bijgedragen aan het succes van de Draak. Met het schip kan zowel op de binnenwateren als op zee gevaren worden.

Zeilles

De International Dragon Association (IDA) maakt de kalender voor alle internationale wedstrijden. Er is ook een officieus wereldkampioenschap: de Dragon Gold Cup. Deze wordt dit jaar in Saint-Tropez gevaren. ‘Als voorzitter van de NDC ga ik daar ook heen. Niet alleen om mee te doen, maar ook om iets te leren. In 2019, net als in 2014, organiseert de NDC de Gold Cup in Nederland. ‘Dan wordt de haven van Medemblik vrijgemaakt voor de deelnemende Draken. Een enorme organisatie. Heel spannend om te doen. Een uitdaging om te zorgen voor voldoende inschrijvingen. Maar ontzettend leuk natuurlijk!’

‘Het participeren aan wedstrijden is natuurlijk geweldig mooi’, is de overtuiging van Klaas. Thuis in Akersloot strijdt hij, samen met zijn team van twee man, elke dinsdagavond om de eerste plek. Natuurlijk heeft hij zo’n wedstrijd weleens winnend afgesloten. Nationaal is zijn beste prestatie een tweede plek geweest. ‘Eén zijn met de elementen. Dat is het mooiste dat er is’, typeert Klaas het zeilgevoel in de Draak. Daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen. Wekelijks zit Klaas minimaal twee avonden in zijn Draak. Op de woensdagavond om zeilles te geven aan jeugd van 13 tot 20 jaar en op dinsdagavond om wedstrijdjes te varen.

Hoewel het zeilen met een Draak Klaas’ lust en leven is, verdient hij de kost in het werkveld van arbeidsomstandigheden et een team van arbo-professionals. Omdat zijn broer in Leersum betrokken raakte bij zijn bedrijf – en tevreden klant was van focus 4u – was de weg naar Woudenberg snel gevonden. Gelukkig is Klaas ook tevreden over focus 4u. En als hij eenmaal ergens voor gekozen heeft, blijft hij zijn keuze trouw.

Arbo Advies Ruigewaard B.V.
Klaas Ruigewaard
Rosbayerweg 77
1521 RW Wormerveer
(075) 707 40 10
klaas.ruigewaard@aarbv.nl
www.aarbv.nl

arbo advies ruigewaard bv
logo arbo advies ruigewaard bv