Wist je dat…? de auto van de zaak

wist u dat - auto van de zaak

Handige weetjes en tips over de auto van de zaak die je niet overal leest en waar dus ook niet iedereen van op de hoogte is.

Auto van de zaak niet altijd voordeliger

Een auto van de zaak is niet altijd voordeliger dan een privé auto. De vergoeding voor zakelijke ritten (maximaal € 0,19 per km) pakt soms gunstiger uit, bijvoorbeeld bij oudere auto’s of relatief veel zakelijke kilometers. Als het zakelijke gebruik van de privé auto ligt tussen 10% en 90% van het totale gebruik, kunnen IB-ondernemers kiezen of ze de auto op de zaak (op de balans) zetten of privé rijden. Die keuze kan alleen gemaakt worden op het moment van aanschaf en bij bijzondere omstandigheden (zoals een wetswijziging). Bespreek de keuze voor zakelijk of privé rijden met één van onze adviseurs vóórdat je de auto aanschaft!

Een nieuwe auto van de zaak

Ga je in 2021 een nieuwe auto van de zaak rijden? Standaard geldt een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde (officiële nieuwprijs op datum afgifte deel 1 kentekenbewijs inclusief BTW en BPM). Alleen voor bepaalde auto’s zonder CO2-uitstoot geldt een lager bijtellingspercentage: voor de meeste nul emissie-auto’s geldt een bijtelling van 12% over de eerste € 40.000, daarboven is de bijtelling 22%. Voor nieuwe elektrische auto’s met zonnecellen (vermogen minimaal 1 kWp, geen lood in de accu’s) en waterstofauto’s geldt die grens niet en is de bijtelling 12% over het hele aanschafbedrag.

Profiteer van het lage bijtellingspercentage

De lage bijtelling gaat stapsgewijs omhoog. In 2022, 2023 en 2024 wordt die 16%, in 2025 17% en in 2026 22%. Als je een nieuwe elektrische auto koopt, profiteer je 60 maanden van het lage bijtellingspercentage.

Het moment waarop de auto voor het eerst op kenteken is gezet, is leidend. Kies je voor een duurzame tweedehands, dan kunt je dus profiteren van het voor die auto geldende percentage. De regels zijn ingewikkeld, laat je goed voorlichten. Zo voorkomt je dat je onverwacht 25% bijtelling krijgt (zoals bij auto’s van vóór 2017 het geval kan zijn).

Voor auto’s met een CO2-uitstoot van 0 g/km geldt tot en met 2024 een volledige vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting. Voor volledig elektrische (dus niet hybride) auto’s geldt tot en met 2024 een vrijstelling voor de BPM.

Ondernemers kunnen gebruik maken van de MIA (milieu-investeringsaftrek) voor auto’s die op de milieulijst staan (zie www.rvo.nl). De MIA bedraagt 13,5%. Voor e-auto’s geldt een maximum van € 40.000, voor waterstofauto’s € 75.000. Bij waterstofauto’s kan bovendien gebruik worden gemaakt van de Willekeurige afschrijving milieu investeringen (Vamil). Vergeet niet om binnen 3 maanden na het bestelmoment (dus niet moment van de ingebruikname!) melding te doen op www.rvo.nl

Laadpalen

Laadpalen komen onder voorwaarden in aanmerking voor de MIA. Hoeveel aftrek je krijgt, hangt af van de prijs en plaats van de laadpaal. Daarnaast kunnen ondernemers voor de laadpaal gebruik maken van de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek).

De stroom van de laadpaal mag door de werkgever belastingvrij worden vergoed. Daarvoor is wel een aparte meter nodig.

Andere auto van de zaak?

Krijg je een andere auto van de zaak omdat je wisselt van werkgever? Dan wordt voor beide auto’s apart beoordeeld of bijtelling moet plaatsvinden. Was je bijvoorbeeld in het kalenderjaar 4 maanden in dienst bij de oude werkgever en reed je toen 200 km privé? Dan wordt uw privé gebruik op jaarbasis berekend: 12 x (200 ÷ 4) = 600 km, je krijgt dus een bijtelling voor die auto. Voor de auto van de nieuwe werkgever wordt dezelfde berekening toegepast. Je krijgt geen bijtelling zolang je met deze auto gemiddeld per maand minder dan (500 ÷ 12 =) 41,66 km privé reed.

Krijg je bij dezelfde werkgever een andere auto van de zaak? Als je op jaarbasis in beide auto’s opgeteld méér dan 500 km privé rijdt, wordt de bijtelling voor beide auto’s toegepast, zelfs als je één van de auto’s niet privé heeft gebruikt. De bijtelling wordt naar rato berekend.

Subsidieregeling

Er is een subsidieregeling voor nieuwe en tweedehands elektrische personenauto’s voor particulieren, de SEPP. Voor 2021 is die pot al leeg. Voor 2022 is € 91,4 miljoen subsidie beschikbaar (€ 2.000 per gebruikte en € 3.350 per nieuwe elektrische auto). De auto hoeft op het moment van de aanvraag nog niet te zijn geleverd, maar de koop- of leaseovereenkomst moet wel zijn gesloten (in 2022!). Wie van de regeling gebruik wil maken, moet snel zijn, zo leert de ervaring. Vanaf 3 januari 2022 om 9 uur kun je de aanvraag indienen. Meer informatie op www.rvo.nl

Belatingdienst bij boekenonderzoek

De bijtelling voor de auto van de zaak is een vast controlepunt van de Belastingdienst bij boekenonderzoek. Ook voert de Belastingdienst controles uit via ‘ambulant toezicht’, bijvoorbeeld aan de grens, bij bouwmarkten en bij pretparken en je kilometerinformatie wordt vergeleken met gegevens van de APK-keuring. Je bent dus gewaarschuwd.

Auto van de zaak en privé gebruik

Wordt de auto van de zaak privé gebruikt, dan moeten werkgevers en ondernemers een correctie toepassen op de teruggevraagde BTW in verband met dat privégebruik. Dat kan op basis van het werkelijke gebruik, maar in de praktijk wordt vaak het forfait toegepast. Het jaar van ingebruikname en de volgende 4 jaar is dat 2,7%, daarna bedraagt de correctie 1,5%.

Als je aantoonbaar niet méér dan 500 km privé rijdt in een auto van de zaak, hoef je de bijtelling niet toe te passen. Zorg in dat geval voor een sluitende kilometeradministratie en houd ook de agenda goed bij. Werknemers kunnen een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ aanvragen bij de Belastingdienst (meer informatie op www.belastingdienst.nl).

oldtimers - youngtimers

Youngtimers en oldtimers

Voor de zogenaamde ‘youngtimers’ en ‘oldtimers’ (auto’s die 15 jaar of langer geleden voor het eerst op kenteken zijn gezet) geldt een bijtelling van 35% van de dagwaarde van de auto. Voor dat bedrag kun je als ondernemer dus alle kosten (brandstof, onderhoud, wegenbelasting en verzekering, maar ook parkeerkosten en tol) aftrekken. En is de auto 40 jaar of ouder? Dan vervalt de wegenbelasting.

Vragen over dit onderwerp?

De belangrijkste aspecten hebben we hier voor je opgesomd, wil je meer weten over de auto van de zaak? Neem contact op voor een advies op maat.

Focus 4u

focus4u logo payoff

Wil je meer weten over de auto van de zaak?

Neem contact op voor een advies op maat.