Blog

Uw overeenkomst: wel of geen dienstbetrekking?

uw overeenkomst wel of geen dienstbetrekking

De Belastingdienst heeft een overzicht gepubliceerd van bepalingen die leiden tot het oordeel wel of geen dienstbetrekking.

De VAR gaat waarschijnlijk verdwijnen per 1 april 2016. Opdrachtnemers kunnen dan geen VAR meer aanvragen. In de tussentijd is er een overgangsregeling. In samenwerking met externe organisaties stelt de Belastingdienst algemene modelovereenkomsten op, op grond waarvan een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Deze overeenkomsten zijn niet voor een specifieke beroepsgroep. Om wat voor werk het gaat en binnen welke branche, is dan niet van belang. De voorbeeldbepalingen die een rol spelen bij de beoordeling van een overeenkomst zijn nu gepubliceerd op belastingdienst.nl.

Dit overzicht kunt u als hulpmiddel gebruiken bij het opstellen van een overeenkomst die in de plaats komt van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Het overzicht vindt u hier op belastingdienst.nl.

Er zijn een aantal voorbeeldbepalingen die bij dragen aan het oordeel ‘geen dienstbetrekking’. Naast de kenmerken van een echte dienstbetrekking spelen ook andere bepalingen een rol bij de beoordeling of er wel of geen sprake is van een dienstbetrekking. Twijfelt u of er sprake is van een dienstbetrekking? Neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag.