Blog

De knop moet om

de knop moet om blog

Geachte dames, heren en anderen: de knop moet om!

Enkele blogs over 40 jaar focus 4u, toen en nu.

September is de maand waarin menigeen met weemoed terugdenkt aan die heerlijke lange zomeravonden, aan de vele barbecues en gezellige uitstapjes met vrienden of familie. Maar september is ook de maand waarin wij vieren dat focus 4u 40 jaar bestaat! Samen maken wij daarom graag nog een reis, als afsluiting van die heerlijke vakantieperiode.

Wanneer ik ’s ochtends in de auto stap, begin ik mijn werkdag graag met een aantal fijne deuntjes. Zo nu en dan worden deze onderbroken door nieuwsberichten die mijn aandacht weten te trekken. Zo hoorde ik laatst dat de NS haar omroepberichten in treinen zou gaan aanpassen: geen ‘geachte dames en heren’ meer, maar ‘geachte reizigers’.

Uiteraard begrijp ik dat een etiket opgeplakt krijgen niet altijd de juiste uitwerking heeft, maar zelfs de titel man of vrouw is tegenwoordig dus niet meer acceptabel? Willen we allemaal stiekem niets liever dan ‘ergens bij horen’? Duidelijkheid over wie we zijn en wat we doen? Genderneutraliteit is een trending topic en dat zette me aan het denken: ‘hokjesdenken’ mag blijkbaar niet meer.

Uit eigen ervaring kan ik u vertellen: dat hokjesdenken valt inderdaad niet altijd mee. Zo’n 40 jaar geleden werden financiële adviseurs vaak als echte goeroes gezien. Ondernemers hadden in die tijd weinig tot geen kennis van alle financiële rompslomp die hun bedrijf met zich meebracht en gooiden hun complete administratie vol vertrouwen over de schutting bij hun financiële adviseurs. Tafels vol documenten moesten verwerkt worden, dossierkasten puilden uit en er gingen uren, soms dagen voorbij voordat al die rompslomp naar de belastingdienst gestuurd kon worden.

Vandaag de dag is ons vak veranderd: vrijwel iedere ondernemer doet met regelmaat een beroep op de enorme kennisdatabase die internet heet. Op het moment dat wij hun administratie aan ‘die andere kant van de schutting’ opvangen, weet menigeen al precies welke cijfertjes er uit onze berekeningen zullen rollen. Waar wij voorheen altijd met 1-0 voor stonden, staan we nu altijd met 1-0 achter. Met slechts 1 druk op de knop, weet iedere ondernemer op voorhand al wat hem toekomt. Met slechts 1 druk op de knop, kan iedere ondernemer zelf zijn belastingaangifte versturen…

Kortom: die knop moet om! Die goeroes van 40 jaar geleden zijn we immers niet meer. Zijn wij als financiële adviseurs en administrateurs dan overbodig geworden? Nee, overbodig geworden zijn we niet, dat weet ik zeker. Ons vak is veranderd, dat wel. Tegenwoordig zijn wij verantwoordelijk voor het regelen van de randvoorwaarden, om ervoor te zorgen dat die druk op de knop voor onze klanten zo vlekkeloos mogelijk verloopt. De reis die wij de afgelopen 40 jaar maakten, zetten we voort op de digitale snelweg, waarin de ene ontwikkeling de andere in razend tempo opvolgt. Aan ons de keus welke ontwikkeling aan te klampen en welke los te laten, zodat wij (maar zeker ook u) weer weten wie we zijn en wat we doen. Zo kiezen we lekker ons eigen hokje…

Michel van Dijk

‘hokjesdenker’ bij focus 4u